1. Skift tilbage til den sidste arbejdskatalog

Antag, at du står i en lang bibliotek struktur som (/home/bruger/opt/lib/lib64/) og derefter flytter du til en anden mappe i et helt andet bibliotek . Og så indser du, at du skal gå tilbage til den forrige bibliotek, du var i. I dette tilfælde er alt du skal gøre, at skrive denne kommando:

$ cd -

Dette vil stille dig tilbage i den sidste arbejdskatalog. Du behøver ikke at skrive den lange katalogsti eller kopiere indsætte den længere.

Skift nemt mellem mapper

 

2. Gå tilbage til hjemmemappen

Dette er alt for indlysende. Du kan bruge kommandoen nedenfor til at flytte til din hjemmekatalog fra hvor som helst i Linux kommandolinje:

$ cd ~

Du kan dog også bruge cd til at gå tilbage til hjemmebiblioteket:

$ cd

De fleste moderne Linux-distributioner har bash forudkonfigureret til denne kommando.

 

3. Vis indholdet i et bibliotek med lang visning.

De fleste bruger ls -l til at liste indholdet af et bibliotek, mens det samme kan ske med følgende kommando:

$ ll

Igen afhænger dette af Linux-distributionerne og bash konfigurationen, men chancerne er, at du vil kunne bruge den i de fleste Linux-distributioner.
Brug af ll i stedet for ls -l

 

4. Kørsel af flere kommandoer i en enkelt kommando

Antag, at du skal køre flere kommandoer efter hinanden. Venter du på, at den første kommando slutter at køre og derefter udføre den næste?

Du kan bruge ‘;’ separatoren til dette formål. På denne måde kan du køre en række kommandoer i en linje. Du behøver ikke at vente på de tidligere kommandoer for at afslutte deres forretning.

$ command_1; command_2; command_3

5. Kør kun flere kommandoer i en enkelt kommando, hvis den foregående kommando var succesfuld

I den foregående kommando så du, hvordan du kører flere kommandoer i en enkelt kommando for at spare tid. Men hvad nu hvis du skal sørge for, at kommandoer ikke fejler?

Forestil dig en situation, hvor du vil opbygge en kode, og så hvis bygningen var vellykket, kør du mærket?

Du kan bruge && separator til denne sag. && sørger for, at den næste kommando kun kører, når den foregående kommando var succesfuld.

$ command_1 && command_2

Et godt eksempel på denne kommando er, når du bruger sudo apt opdatering && sudo apt opgradering for at opgradere dit system.

 

6. Søg og brug let de kommandoer, du tidligere havde brugt

Forestil dig en situation, hvor du brugte en lang kommando for nogle minutter / timer siden, og du skal bruge den igen. Problemet er, at du ikke kan huske den nøjagtige kommando længere.

Omvendt søgning er din frelser her. Du kan søge efter kommandoen i historien ved hjælp af et søgeord.

Brug kun tasterne ctrl + r til at starte omvendt søgning og skriv en del af kommandoen. Det vil se op i historien og vise dig de kommandoer, der matcher søgeordet.

ctrl + r search_term

Som standard vil det kun vise et resultat. For at se flere resultater, der matcher dit søgeord, skal du bruge ctrl + r igen og igen. For at afslutte omvendt søgning skal du blot bruge Ctrl + C.
Linux Command Line tricks og tips
Omvendt søgning i kommandobeskrivelse

Bemærk at i nogle Bash-skaller kan du også bruge Page Up and Down-tasten med dit søgeord, og det vil autofuldføre kommandoen.

7. Frigør din Linux-terminal fra tilfældigt Ctrl + S

Du er sandsynligvis vant til at bruge Ctrl + S til at gemme. Men hvis du bruger det i Linux-terminal, har du en frosset terminal.

Bare rolig, du behøver ikke lukke terminalen, ikke længere. Brug blot Ctrl + Q, og du kan bruge terminalen igen.

ctrl + Q

8. Flyt til begyndelsen eller slutningen af ​​linjen

Antag at du skriver en lang kommando og midtvejs indser du, at du var nødt til at ændre noget i begyndelsen. Du vil bruge flere venstre piletaster til at flytte til starten af ​​linjen. Og ligeledes for at gå til slutningen af ​​linjen.

Du kan selvfølgelig også bruge Home og End-tasterne, men du kan også bruge Ctrl + A til at gå til starten af ​​linjen og Ctrl + E for at gå til slutningen.
Linux Command Line tricks og tips
Flyt til begyndelsen eller slutningen af ​​linjen

Jeg finder det mere praktisk end at bruge hjem- og slutnøglerne, især på min bærbare computer.

9. Læsning af en logfil i realtid

I situationer, hvor du skal analysere logfilerne, mens applikationen kører, kan du bruge kommandoen hale med -f.

$ tail -f path_to_Log

Du kan også bruge de almindelige grep-indstillinger til kun at vise de linjer, der er meningsfulde for dig:

$ tail -f path_to_log | grep search_term

Du kan også bruge indstillingen F her. Dette vil holde halen kørende, selvom logfilen slettes. Så hvis logfilen oprettes igen, vil halen fortsætte med at logge.

10. Læsning af komprimerede logs uden ekstraktion

Serverlogfiler er normalt gzip komprimeret for at spare diskplads. Det skaber et problem for udvikleren eller sysadminen, der analyserer logfilerne. Du skal muligvis scp det til din lokale og derefter udtrække den for at få adgang til filerne, fordi du til tider ikke har skrive tilladelse til at udtrække logfilerne.

Heldigvis, z-kommandoer redder dig i sådanne situationer. z-kommandoer giver alternativer til de almindelige kommandoer, som du bruger til at håndtere logfiler som more, cat, grep osv.

Loading

By Admin

Author: Jeg er en professionel system administrator og grundlægger af linuxboxen.dk Jeg er en ivrig Linux-elsker og open source-entusiast. Jeg bruger Ubuntu og tror på at dele viden. Bortset fra Linux, elsker musik og dyr. Jeg er en stor fan af Dire straits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *