I ubuntu er der ikke standardkonto konfigureret som admninistrator som standard. Hvis en bruger vil udføre administrator opgaver bruges sudo. Brug af sudo er en af de gode måder. Når en bruger forsøger at installere, fjerne og ændre noget software, skal brugeren have de grundlæggende rettigheder til at udføre sådanne opgaver. Når du bruger sudo vil den spørge om dit password. Dette sikre at ikke alle kan udføre system komandoer. Eks kommer her.

Hvis du er normal bruger og prøver at lave en apt-get update vil du få en fejl om at filerne ikke kan opdateres. og du skal bruge sudo.

$ sudo apt-get update

Denne fejl skyldes ikke at have root privilegier til brugerens ‘sandy’. Roten privilegier kan kræves ved at passere sudo i begyndelsen, som nedenfor.

$ sudo apt update

Hvordan skifter jeg til root bruger uden et password.

At skifte til root-bruger uden at konfigurere root-kodeord synes at være forvirrende,  Da root bruger ikke har et password. Så den normale bruger skal konfigurere root-adgangskoden manuelt. Men stop! Her er en måde at gøre uden at konfigurere root password brug bare ‘sudo’.
 

Denne komando vil installere programmet “vlc”

$ sudo apt install vlc

Denne komando vil opdatere programmet til den nyeste version.

$ sudo apt update vlc

Denne komando vil fjerne programmet igen.

$ sudo apt remove vlc

For at skrifte til root bruger uden password skal du skrive. 

$ sudo su

su er en anden komando som bruges meget.

By Admin

Author: Jeg er en professionel system administrator og grundlægger af linuxboxen.dk Jeg er en ivrig Linux-elsker og open source-entusiast. Jeg bruger Ubuntu og tror på at dele viden. Bortset fra Linux, elsker musik og dyr. Jeg er en stor fan af Dire straits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *